Warsztaty kulinarne w SP13

W tym tygodniu uczniowie klas 1 i 3 uczestniczyli w warsztatach kulinarnych realizowanych w ramach „Programu dla szkół” koordynowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa na zlecenie SportuJemy – centrum dietetyczne dla młodych sportowców, dzieci i młodzieży. Partnerem warsztatów była Gruppa Organic.

W pierwszej części spotkania poprzez grę zespołową uczniowie utrwalili wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania, ekologicznych upraw warzyw i owoców. Poruszony został również problem segregacji śmieci oraz niemarnowania jedzenia. W drugiej części warsztatów dzieci przygotowały surówkę z marchwi, jabłka i jogurtu. Na zakończenie odbyła się degustacja wykonanych surówek, soku z jabłek pochodzących z ekologicznych upraw oraz mleka. Każda klasa otrzymała dwa mini ogródki do wysiewu nasion, a każde dziecko fartuszek i czapkę kucharską.

Dziękujemy pani Psychodietetyk Ewelinie Tabor – Dietodopasowani za ciekawe przeprowadzenie zajęć. Fotorelacja tutaj <<<